Главная › Новости › Бизнес
Бизнес

Як стати власником корпоративного фонду

08.07.2022 732 0.0 0
Як стати власником корпоративного фонду
Корпоративні фонди відомі та популярні в Україні. Корпоративні фонди дають можливість їх власникам отримувати прибутки від інвестиційної діяльності, зберігати та примножувати капітал, вирішувати безліч проблем бізнесу.

Якщо Ви бажаєте стати власником корпоративного фонду та не знаєте що для цього потрібно зробити, ця стаття стане корисною для Вас.

В першу чергу розглянемо, які саме права надають акції КІФ їх власникам. 

Якщо Ви володієте акціями КІФ, Ви маєте право на управління його діяльністю. Власники акцій КІФ приймають рішення стосовно найбільш важливих питань діяльності інвестиційного фонду, таких як збільшення або зменшення статутного капіталу, внесення змін до статуту КІФ, розподіл прибутку КІФ та інше.

Також акції КІФ надають їх власникам право брати участь у розподілі прибутку КІФ, тобто на отримання дивідендів, та на отримання прибутку після закінчення діяльності КІФ. Власник акцій має право продати належні йому цінні папери або пред’явити їх до викупу безпосередньо Фонду. При цьому власник акцій також може отримати прибуток від продажу цінних паперів.
Як стати власником корпоративного фонду

Що треба зробити особі, яка бажає стати власником корпоративного фонду?

Існує два шляхи – створити корпоративний фонд або придбати акції готового фонду.

Створення корпоративного фонду займає певний час, проте Ви маєте можливість заснувати фонд з урахуванням Ваших побажань та отримати в результаті новий КІФ, який не здійснював жодних операцій та в якому Ви є власником з самого початку його заснування. Зі створенням корпоративного фонду допоможуть фахівці, які мають відповідний досвід.

Інший шлях – купити КІФ, що вже створений. При обранні готового КІФ слід звернути увагу, чи здійснював КІФ операції, та які саме, ознайомитись з документами та вивчити історію його діяльності.

Для оформлення угоди щодо придбання акцій перш за все, необхідно відкрити рахунок в цінних паперах у депозитарній установі. Для цього слід звернутися в будь-яку депозитарну установу, яка має відповідну ліцензію, та надати необхідний пакет документів. Процедура ця не складна та займає небагато часу.

За наявності відкритого рахунку в цінних паперах, можна підписувати договір та придбавати акції корпоративного фонду. Продаж акцій КІФ на вторинному ринку здійснюється обов’язково за посередництва інвестиційної фірми (торгівця цінними паперами). Процедура переоформлення акцій корпоративного фонду на нового власника складається з таких етапів:
  • ­Підписання договору;
  • ­Оплата;
  • ­Списання цінних паперів на рахунок нового власника.
Всі ці дії можливо провести протягом одного дня. При цьому, право власності на цінні папери покупець отримує в момент зарахування акцій КІФ на його рахунок в цінних паперах.

Також можна придбати акції корпоративного фонду на первинному ринку, тобто безпосередньо у КІФ. Для цього слід звернутися до компанії з управління активами КІФ та надати заявку на придбання цінних паперів. Розміщення акцій можуть здійснювати фонди, в яких зареєстрований проспект емісії цінних паперів. Слід пам’ятати, що інвестиційні фонди із закритим розміщенням акцій здійснюють розміщення серед виключного переліку осіб, який зазначається в проспекті емісії цінних паперів. Процедура розміщення цінних паперів включає подання заявки на придбання цінних паперів, підписання договору, оплату вартості акцій, та зарахування акцій на рахунок власника.

Якщо Ви бажаєте придбати венчурний фонд, слід пам’ятати, що фізична особа може бути учасником такого фонду за умови придбання акцій в кількості, яка за номінальною вартістю складає суму не менше ніж 1 827 000 грн., а для кваліфікаційного КІФ – 121 800 грн.

Автор: Анастасія Рют
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Mixinform


Читайте также

Комментарии (0)
avatar