Главная › Новости › Статьи
Статьи

Електронні декларації чиновників і депутатів України

23.11.2020 449 5.0 0
Електронні декларації чиновників і депутатів України
По суті, електронні декларації чиновників - це звіти даної категорії громадян про доходи, отримані протягом певного проміжку часу. Такі декларації  можна знайти на сайті https://youcontrol.com.ua/topics/elektronni-deklaratsiyi-chynovnykiv-ta-deputativ-ukrayiny-v-youcontrol/, там вони досить інформативні, при цьому, наявність відомостей про заробітки чиновників і депутатів важливіше, ніж аналогічна інформація про підприємців. Дані цього роду потрібні пресі, яка використовує їх у власних розслідуваннях. Також вони корисні для цілей громадського контролю. Завдяки наявності обов'язків декларувати доходи перекривається можливість легалізації коштів, які були отримані протизаконним шляхом.

Порядок заповнення декларацій

Раніше, до того, як набули поширення відкриті дані, декларація чиновників по податках оформлялася на паперових бланках, куди вся інформація заносилась вручну. Само собою, вся процедура виявлялася не дуже прозорою, і доступу до цих документів і громадськості не було. Однак з 2016 року передбачено заповнення декларації виключно в електронній формі, тому можна переглянути будь-яку на https://youcontrol.com.ua/ в онлайн режимі. В даний час подача таких документів уважно відстежується. У разі подання декларації пізніше належного терміну, порушник платить штраф. Якщо ж цей документ зовсім не був оформлений або ж він містить некоректні відомості, то відповідно до Кримінального кодексу країни винний може піддатися ув'язнення терміном до двох років.
Електронні декларації чиновників і депутатів України

Які відомості необхідно внести в електронну декларацію

Чиновники і депутати України зобов'язані внести в цей документ наступну інформацію:
  • про свою нерухомості, в тому числі про знаходяться в їх власності об'єктах незавершеного будівництва;
  • транспортних засобах;
  • про акції, облігації та інші цінні паперы;
  • про готівку;
  • про дорогоцінні  вироби;
  • про доходи, які були отримані як за основним місцем роботи, так і в результаті інших видів діяльності;
  • про продукти інтелектуальної власності.
Потрібно згадати в документі будь-яке майно, яке оцінюється більш, ніж в сто мінімальних заробітків. Коли електронна декларація, яка містить вищевказану інформацію, відправлена ​​в систему, вона стає доступною всім громадянам України. В результаті всі жителі цієї країни можуть дізнатися про добробут будь-якого чиновника і депутата. При цьому всі дані представлені в максимально легкому для сприйняття вигляді, в їх масиві нескладно відшукати відомості про конкретну особу. Тому їх дуже легко вивчати і дивитись зміни, які були внесені до звіту.
Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/Mixinform


Читайте также

Комментарии (0)
avatar