Главная › Новости › Статьи
Статьи

Як небулізація впливає на якість та врожайність зернових культур

09.08.2023 380 0.0 0
Як небулізація впливає на якість та врожайність зернових культур
Як небулізація впливає на якість та врожайність зернових культурХрущаки, довгоносики, мукоїди, шкіроїди, блискітки, зернова міль, кліщі та ще кілька десятків комах-шкідників несуть серйозну загрозу врожаю. Якщо вчасно не знищувати їх чи повністю нехтувати обробкою культур від шкідників, останні здатні знищити до 25% від усього урожаю.

І щоб не допустити цього аграрії, які йдуть у ногу з часом, проводять небулізацію. Ця сучасна технологія обробітку зернових культур дозволяє знищити 100% комах — вберегти врожай від якісних та кількісних втрат.
 

Що таке небулізація

Небулізація — технологія, розроблена Генеральною Компанією Інсектицидів (нині — Sojam). В процессе небулізації використовується спеціальне обладнання для розпилення інсектицидів «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ». Процес виконується за допомогою автоматизованих насосних систем MAJOR G або портативних розпилювачів TENOR зі спеціальними форсунками.

Суть методу полягає у рівномірному покритті зернової культури частинками інсектициду розмірами 10-20 мікронів. Речовини подаються через форсунки одночасно із стисненим повітрям. Це дає змогу генерувати так званий туман. Технологія дозволяє обробляти зерно на будь-якому етапі — при завантаженні в елеватор, під час вивантаження, в процесі зберігання.

Як небулізація впливає на якість та врожайність зернових культурЗавдяки можливості регулювання тиску стиснутого повітря та дозування препарату можна точно розрахувати необхідну кількість інсектициду та організувати максимально швидку обробку культури.

Небулізація проводиться на будь-якому зерні. Але особливо важливо обробляти партії, які зберігатимуться в елеваторі тривалий час. Такий підхід дозволить унеможливити ризики повторного зараження культури. Причому обробку потрібно проводити не так часто — інсектициди, що застосовуються в небулізації, мають залишковий ефект від 3-х місяців до року.
 

Докладніше про препарати для небулізації

  • «Пірігрен 50, ХТ». Базується на піриміфос-метилі. Рідина, яка відразу готова до застосування. Препарат ефективний проти всіх комах-шкідників. Застосовується для обробки всіх видів зернових культур, крім бобових та олійних. Має контактно-кишкову дію — впливає на шкідників комплексно, паралізує їх, а потім знищує. Ефективний на 100% при дотриманні інструкції щодо застосування, технології, використання відповідного спецобладнання.
  • «Гранпротек, КЕ». Базується на дельтаметрині. Концентрат емульсії, який перед застосуванням розбавляється водою в конкретній пропорції. Може використовуватися як речовина для обробки не лише зернових культур, а й різних сільськогосподарських приміщень. Знищує всі види довгоносиків, хрущаків тощо. Також ефективний на 100%.
Залежно від дози обидва препарати можуть захистити зерно від комах-шкідників на 3-12 місяців. Тому аграрію не доведеться піклуватися про часту обробку культури.
 

Як небулізація впливає на якість зерна

Негативно — абсолютно не впливає. Якщо працювати з препаратами «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» суворо за інструкцією та не перевищувати максимальних доз, вони не завдадуть жодної шкоди якісним характеристикам зернової культури. Навпаки — вони вбережуть її від негативного впливу шкідників.

Як небулізація впливає на якість та врожайність зернових культурДля прикладу розглянемо речовину дельтаметрин, що міститься у препараті «Гранпротек, КЕ»:
  1. У міжнародних нормах прописано, що дельтаметрин може бути присутнім у зерні у кількості не більше 2 мг/кг.
  2. Після розпилення «Гранпротек, КЕ» дельтаметрин буде присутній в культурі у кількості всього 0,25-0,5 мг/кг.
Тобто навіть якщо перевищити максимально допустиме дозування препарату вдвічі, концентрація дельтаметрину в зерні становитиме всього 1 мг/кг, що вважається нормою.

Більше того, той самий «Гранпротек, КЕ» широко використовується аграріями європейських країн. Його навіть рекомендують (на законодавчому рівні) як засіб для боротьби з комахами при обробці кукурудзи. Цей факт можна вважати «знаком якості та безпеки» інсектициду для врожайності.

А якщо не використовувати жодні засоби обробки культур, це загрожує непросто появою неприємного запаху зерна. Це стане ще й причиною забруднення партії продуктами життєдіяльності комах, що поступово призведе до виникнення цвілі. Таке зерно втратить свої корисні властивості — його не можна будет використовувати для подальшої переробки.
 

Як небулізація впливає на врожайність

Позитивно! Але важливо розуміти, що врожайність залежить від багатьох факторів. Наприклад, від погоди чи умов зберігання. Професійні аграрії використовують різні методи прогнозування врожайності, спираючись на всі фактори, що можуть вплинути на зерно безпосередньо на їх зерносховища. І вони обов'язково враховують небулізацію.

Так от, як показала практика, правильне застосування «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» позитивно впливає на врожайність. Звичайно ці препарати її не підвищують, вони не дозволяють їй стати низькою. Тобто захищають від спаду врожайності.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Mixinform



Комментарии (0)
avatar