Главная › Новости › Статьи
Статьи

Сонячна алергія: причини, способи лікування

01.07.2020 525 0.0 0
Сонячна алергія: причини, способи лікування
Фотодерматоз або, звична для багатьох назва, алергія від сонця проявляється в літній період. Це реакція організму, а точніше певних речовин, на сонячне випромінювання. Вона проявляється як висипка червоного кольору, найбільш часто на обличчі, шиї, грудях, плечах, поверхні рук, стегнах. У деяких людей спостерігаються ускладнення, на шкірі з'являються великі пухирі. Про причини виникнення роздратування, а також способи його запобігання піде мова далі.
Сонячна алергія: причини, способи лікування

Причини виникнення

Медична статистика показує, що щорічно спостерігається приріст захворювання. У кожної людини алергія на сонце проявляється та протікає індивідуально. До неї схильні як дорослі, так і маленькі діти.

Хвороба не завжди переходить в хронічну форму та при прийомі ліків, симптоми повністю або частково зникають, в більшості випадків, повторно не з'являються. Причин виникнення фотодерматозу може бути кілька:

• зовнішні;

• внутрішні.

До зовнішніх причин відносять косметичні продукти та лікарські препарати, що підвищують чутливість епідермісу до сприйняття ультрафіолету. Науково доведено, що дія сечогінних і антимікробних ліків підвищує сприйняття сонячних променів. З урахуванням цього:

• перед прийомом ліків необхідно уважно знайомитися з інструкцією із застосування, і якщо в переліку побічних дій є посилання на фотодерматит, то краще відмовитися від прийому або замінити ліки;

• при купівлі косметики звертайте увагу на склад. ефірні масла, борна кислота, сполуки ртуті підсилюють симптоми сонячної алергії.

Висипання можуть появитися у цілком здорових людей після тривалого перебування під сонцем, пілінгу, татуажу.

До внутрішніх причин відносять захворювання:

• печінки;

• роботи шлунково-кишкового тракту;

• імунної системи.

Сонячна алергія, викликана внутрішніми причинами, повністю проходить після прийому вітамінно-мінеральних комплексів, нормалізації метаболічних процесів та оздоровлення печінки.

Важливо пам'ятати, що алергія на сонце у дітей розвивається набагато частіше ніж у дорослих, також в групу ризику входять вагітні жінки, люди зі світлим епідермісом.
 

Як уникнути та чим лікувати фотодерматоз

Повністю уникнути впливу ультрафіолету неможливо, проте кожен може обмежити його дію та мінімізувати розвиток алергії. Для цього необхідно дотримуватися рекомендацій:

• відмовитись від одягу із синтетичних матеріалів;

• перебувати в тіні в період активного сонця;

• використовувати сонцезахисну косметику;

• не виходити на вулицю без головного убору та накидки на плечі.

Якщо ж алергія з'явилася, в першу чергу, потрібна консультація фахівця-алерголога та професійна діагностика.

Для досягнення позитивного ефекту від лікування використовується комплексна терапія, при якій призначаються:

• препарати, що підвищують імунітет, вітаміни - найбільш часто призначають вітамін С, Е, комплекс вітамінів групи В, нікотинову кислоту, селен, пребіотики;

• антигістамінні ліки - сьогодні ці препарати доступні першого, другого і третього покоління. Останні не викликають сонливість, ефективні.

У деяких випадках може знадобитися дотримання дієти, використання гормональних мазей, протизапальних ліків.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Mixinform



Комментарии (0)
avatar