Зіштовхнувшись з необхідністю оформлення низки ..." /> Зіштовхнувшись з необхідністю оформлення низки ...">
Главная › Новости › Статьи
Статьи

Довідка про несудимість: маленький документ з важливим призначенням

03.07.2019 587 0.0 0
Довідка про несудимість: маленький документ з важливим призначенням

Зіштовхнувшись з необхідністю оформлення низки документів, особливо стосовно набуття певних статусів, людина потрапляє у справжній бюрократичний полон. Цілий список різноманітних папірців, що треба зібрати у найкоротші терміни, здатен забрати у вас купу сил та часу. За кожним з них потрібно звернутися у відповідну державну установу, дочекатися черги, подати заявку, оплатити послугу, забрати.
 

Один з документів, що має великий попит у багатьох юридичних випадках, – довідка про несудимість. Розбираємося, що це таке, коли потрібна, хто може її отримати та як це зробити.

Довідка про несудимість: маленький документ з важливим призначенням

Опис документа

Про статус людини щодо притягнення або непритягнення в минулому до кримінальної відповідальності, наявності погашеної чи непогашеної судимості, або ж певних обмежень згідно з кримінальним процесуальним законодавством, не дізнатися зі звичайних документів, хіба що мова йде про доступ до спеціальних реєстрів.
 

Але в певних випадках знати про такі деталі біографії людини просто необхідно. Зазвичай це зумовлено інтересами держави або інших громадян. Тож людина зобов'язується самостійно надати відомості про свій статус, підтвердити несудимість. Для цього і береться відповідна довідка.
 

Для чого потрібна

Законодавство чітко визначає перелік та обсяг інформації, що має надати про себе особа в залежності від випадку. Наприклад, в одній ситуації потрібне просто підтвердження, що судимості немає, а от в іншій необхідно ще й документально довести, що і в минулому не було жодного засудження, навіть вже погашеного/знятого.

В яких випадках просять довідку:
 

  • під час процедури усиновлення або встановлення опіки над неповнолітньою дитиною;
  • набуття статусу громадянина;
  • отримання дозволу працювати чи проживати за кордоном на постійній основі;
  • при поновленні документів (іноді).
В певних випадках законодавством встановлені процедури більш поглибленої особової перевірки за спеціальними реєстрами, зазвичай у разі, якщо особа все ж таки притягалася до кримінальної відповідальності у минулому.
Довідка про несудимість: маленький документ з важливим призначенням

Відомості про документ і його отримання

Отримати довідку про несудимість може будь-який громадянин держави, а також іноземець, що проживає на постійній основі. Головний критерій – вік від 14 років. Для цього варто лише звернутися до МВС у зручний спосіб – через сервісний центр або онлайн на hsc.gov.ua.

Дійсною довідка залишається відносно недовго – від одного до трьох місяців. Найдовше документ актуальний у разі, якщо видавався для пред'явлення за кордоном.

Але в цьому разі необхідно врахувати певні нюанси. Обов'язковим є апостиль і офіційний переклад мовою країни, де буде надаватися довідка. Врахуйте, що займатися цим питанням має професійний юрист, що наділений відповідними повноваженнями.

Наприклад, бюро Kalina завжди надає попередню безкоштовну консультацію, в ході якої можна узгодити всі нюанси та поставити питання спеціалісту.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Mixinform



Комментарии (0)
avatar