Главная › Новости › Статьи
Статьи

Як впоратися дитині з першими конфліктами та поганими оцінками

14.02.2022 557 0.0 0
Як впоратися дитині з першими конфліктами та поганими оцінками

Дитина росте, все більше стикається з реаліями навколишнього світу. Багато чого ще незрозумілого і дивного стається з нею. Необхідно навчити своє чадо правильно реагувати на обставини.

Емоційний стан показує, які почуття відчуває син и донька. Вчіть підростаючу особу, як упоратися з власним негативом, навчитися товаришувати, отримувати саме знання у школі, а не тільки орієнтуватися на отримані оцінки. Ані Леоніла Іоселіані, фахівець з питань психічного здоров’я, член Американської психологічної асоціації дала інтерв’ю 24 каналу.

Вчіть дитину власним прикладом

Коли малюк починає відвідувати дитячу площадку, ходить у садок, у нього кожного дня відбувається контактування з іншими дітлахами. Кожні батьки по-різному виховують менших членів родини. Хтось пояснює змалку, що інших кривити не можна. Інші впевнені: оточення саме виховає дитину і вона навчиться давати здачі, ділитися та обирати товаришів.

Ситуація хлопчик мовчи забрав у дівчинку іграшку, користуючись силою. Малишка заплакала або розлютилася на таке ставлення. Якщо це проігнорувати, ваша дитина буде вважати правильним зробити так само з чужою забавкою. Проте сварити хлопчика не слід. Поясніть своїй дитині, що хлопчик ненавмисно це зробив. Він просто забувся спитати, чи можна взяти чужу річ. І коли хлопчик знов захоче взяти не своє, сказати йому те ж саме: «Хочеш це, то спочатку попроси».

Самостійність – це можливість самотужки вирішувати, як поступати

Ви можете пояснити своїй дитині, як робити щось правильно. Вона погодиться з цим, але наступного разу зробить все знов не так. Це впертість? Ні! Просто так було більш звично, ніж логічний вчинок. Дайте дитині можливість зрівняти «свій» та «ваш» методи на практиці. Можливо це буде з 3 чи 5 разу, але дитина оцінить правильність методу.

Право на помилку

Бути ідеальним ̶ практично неможливо. У дошкільнят мозок не настільки розвинений, щоб серед кількості можливостей обирати продуману та вірну. Наділа дитина черевик не на ту ногу – нехай спробує пройтися і відчути, чи зручно так. Застібнула картку неправильно – хай отримає власний досвід у цій ситуації. Чесно обміняла свою іграшку на чужу і через хвилину вимагає повернення власної речі? Нехай дасть час іншій дитині награтися.

Конфлікт з неприємними наслідками

Не стійте осторонь, коли поведінка іншого малюка може призвести до синців чи струсу мозку. Коли дитина без дозволу відібрала іграшку у вашого чада і починає бити нею власника по руках, голові, слід терміново втрутитися. Якщо потенційна небезпека відсутня, дайте час своїй дитині самостійно вирішити проблему. Навіть коли вона спочатку вчинить неправильно, можна надалі пояснити помилку.

Дитина повинна зрозуміти, що «підганяти» усіх хлопчиків чи дівчаток під невихованих не можна. Якщо конкретна дитина її образила, то це не значить, що інша зробить те саме. І коли ваш син чи донька приймають рішення не гратися з цим Костиком, бо він постійно заважає і забирає іграшки, то вам слід підтримати свою дитину.

Шкільні розчарування

Перші погані оцінки у працелюбного школяра здатні викликати істерику. Але не слід сварити учня за двійку чи трійку. Подивіться на ситуацію з його боку і скажіть: «Я теж трохи засмутилася такою оцінкою. Давай разом подумаємо, що тобі заважає отримати більш високу оцінку?» Школяр бачить, що ви знаходитеся на його стороні і хочете допомогти йому стати кращим, старанним.

Підтримка дітям потрібна не тільки до школи і трохи далі. 16-річні підлітки також бажають бути почутими, їм потрібна батьківська підтримка та схвалення. Більше свіжих новин України на каналі 24.

Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/Mixinform



Комментарии (0)
avatar