Главная › Новости › Статьи
Статьи

Засоби технічного захисту і охорони

25.12.2017 1161 0.0 0
Засоби технічного захисту і охорони
В професійній сфері охорони прийнято розділяти охоронювану територію на декілька робочих зон. Для забезпечення безпеки кожної з них застосовуються різні технічні засоби охорони. Першою, і однією з найважливіших зон, є територія, на якій знаходиться об’єкт. Засоби для охорони периметра входять в загальну систему сигналізації, однак, часто їх варто виділяти в окрему структуру.

Охорона периметра призначена для своєчасного фіксування факту протиправного проникнення злочинця на охоронювану територію. Технічні засоби повинні максимально швидко сповістити про це охоронців (при їх наявності), власника об’єкта та охоронну фірму. Як правило, охорона периметра передбачає також встановлення системи відеоспостереження.

Технічні засоби охорони периметру

На сьогодні існує досить багато різноманітних систем, призначених для охорони периметру об’єктів. Розглянемо найбільш популярні і ефективні технічні засоби охорони об’єктів, їх особливості, переваги та недоліки.

Засоби технічного захисту і охорони

Досить часто сьогодні використовуються інфрачервоні пристрої, які прийнято ділити на дві категорії:
 
  • активні;
  • пасивні.
Прилади активного типу передбачають використання пристроїв для приймання та передачі інфрачервоних променів. Ці пристрої повинні бути розташовані так, щоб між ними була пряма видимість. Такі пристрої можуть випромінювати декілька інфрачервоних променів та посилювати їх оптичними лінзами. Якщо промінь переривається, спрацьовує датчик та передається тривожний сигнал. Довжина лінії охорони може досягати ста метрів.

У пасивних системах використовуються інфрачервоні датчики пасивного типу, які мають просторову діаграму променю. Такі засоби підходять для об’єктів, на яких необхідно забезпечити контроль незначних зон периметру, наприклад, на виїздах з території. Датчики фіксують зміну ІЧ випромінювання навколишнього середовища, внаслідок руху на контрольованій території.

Такі засоби відрізняються одним значним недоліком – висока чутливість до впливу атмосферних явищ. Внаслідок цього, системи досить часто спрацьовують помилково.

Засоби технічного захисту і охорони
 
Також популярні радіохвильові охоронні засоби. Такі системи включають пристрої передачі та прийому, для з’єднання яких застосовують два паралельних випромінюючих провідника. В робочому режимі провідники знаходяться під певною напругою, внаслідок чого створюється електромагнітне поле. Якщо це поле порушується, спрацьовує датчик і генерується тривожний сигнал. Така система придатна для прихованого монтажу.

Часто застосовують і радіопроменеві засоби, в основі роботи яких лежить ефект Доплера. Пристрої передачі та прийому створюють між собою еліпсоподібне електромагнітне поле. Якщо в охоронювану зону проник зловмисник, частота електромагнітних хвиль змінюється, що фіксується датчиком і призводить до запуску тривожного сигналу. Недолік таких засобів полягає у високій чутливості до атмосферних явищ.

На деяких об’єктах застосовують електрошокові засоби. Над землею проходять дроти з невисокою напругою. Якщо зловмисник торкається дроту, його вражає електричним струмом. Сила струму в системі дуже незначна, тому удар має лише шоковий характер.
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/Mixinform



Комментарии (0)
avatar